İstanbul
DOLAR18.6215
EURO19.4637
ALTIN1050.2

MHP'li Akgül: Tarımsal sulamanın artırılmasıyla birlikte tarımsal üretim de artacaktır

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MHP'li Akgül: Tarımsal sulamanın artırılmasıyla birlikte tarımsal üretim de artacaktır
Abone ol
MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, ''Bolu ilimizin yüzde 60’ı orman, yüzde 35’i tarımsal alandır. Bu nedenle, orman köylülerimize ve çiftçilerimize verilecek destekler çok önemlidir. Orman köylümüz kışın köyünde kalamıyor, köye geri dönüşü sağlayabilmek için ORKÖY projelerinden Bolu’ya daha fazla pay ayrılmalıdır. Bolu'da köyleri canlandırabilmemiz ve üretimi artırmamız için bu olmazsa olmazımızdır.'' dedi

MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül, Bolu ili hakkında gündem dışı konuştu.

MHP'li Akgül'ün açıklaması şu şekilde;

Sizlere Köroğlu diyarından, Akşemseddin hazretlerinin topraklarından, merhum İzzet Baysal’ın memleketinden, mert ve vatanperver Bolulu hemşehrilerimin selamlarını getirdim.

Cennet vatanımızın her köşesi bizim için çok güzeldir lakin Bolu’muzun ayrı bir güzelliği vardır. Orhan Veli, Yol Türküleri şiirinde Bolu’muzdan “Bu dağlardan geçmedinse/Bu sulardan içmedinse/Yaşamadım deme be, ahbap.” diyerek bahseder. Hâlâ Bolu’nun suyunu içmeyen, ormanlarını ve göllerini görmeyen milletvekillerimiz, vatandaşlarımız varsa hepinizi Bolu’ya davet ediyorum.

Başta, Bolu’nun manevi babası merhum İzzet Baysal olmak üzere bugüne kadar Bolu’muza hizmet eden, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bolu’muz dağlarıyla, ormanlarıyla, Abant’ıyla, Yedigöller’iyle, yaylalarıyla doğa turizminin başkenti olmaya adaydır ancak bazı taleplerimiz de vardır. Bolu merkezde ve ilçelerimizde çöpler vahşi depolama alanlarına dökülmektedir. Vahşi depolama alanları görüntü kirliliğinin yanında insan sağlığını ve çevreyi ciddi anlamda tehdit etmektedir. İnsan sağlığını ve çevreyi koruyabilmemiz, Bolu’muzun doğal güzelliklerini gelecek nesillere aktarabilmemiz için acilen katı atık ve bertaraf tesisleri faaliyete geçirilmelidir. Bolu’nun tüm ilçelerinin çöpünün toplanacağı ve enerjiye dönüştürüleceği bu tesis için, bugüne kadar büyük adımlar atıldı. Yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si İLBANK kredisiyle yapılacak olan bu tesisin bütün izinleri alındı, hibe kredisi onaylandı, yapım ihalesine çıkılacağı günü beklemekteyiz.

Gerede yani ilimizin doğusundaki sular Ankara'ya geliyor, ilimizin batısındaki sular ise Melen Çayı Projesi’yle İstanbul’a gidiyor. Bu nedenle göller diyarı Bolu’muzda yıllarca artezyen suyu içtik. Cumhur İttifakı’yla birlikte önce Gölköy Barajı yapıldı, ardından da DSİ Karadere Suları Projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında 3.700 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde 4 metre yüksekliğinde tünel açıldı, 12,7 kilometre şebeke döşenerek Karadere suyu Bolu’ya kazandırıldı ancak Çele Barajı hayata geçirilmediği için Karadere suyu Gölköy suyuyla karıştırılarak şebekelere verilmektedir. Yani Bolulu vatandaşlarımız memba suyu içsin diye bugüne kadar yapılan yatırım, harcanan emek Çele Barajı hayata geçirilmediği için amacına ulaşamadı. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanımızın hassasiyetini biliyoruz, inşallah Çele Barajı’nı 2024 yatırım programına alarak hemşehrilerimize müjdesini vereceğiz.

Bolu ilimizin yüzde 60’ı orman, yüzde 35’i tarımsal alandır. Bu nedenle, orman köylülerimize ve çiftçilerimize verilecek destekler çok önemlidir. Orman köylümüz kışın köyünde kalamıyor, köye geri dönüşü sağlayabilmek için ORKÖY projelerinden Bolu’ya daha fazla pay ayrılmalıdır. Bolu'da köyleri canlandırabilmemiz ve üretimi artırmamız için bu olmazsa olmazımızdır.

2023 yılı kamu yatırımları programı kapsamında ilimizde iki adet sulama projesi vardır. Yapımına 2013 yılında başlanılan ve 2027 yılında bitirilmesi öngörülen Gerede Dörtdivan Depolama ve Sulama Projesi’yle 15.523 hektar tarım arazisi suya kavuşacaktır. Yapımına 2016 yılında başlanılan ve 2027 yılında bitirilmesi öngörülen Seben Taşlıyayla Sulama Projesi’yle 3.280 hektar alan sulanacaktır. Tarımsal sulamanın artırılmasıyla birlikte tarımsal üretim de artacaktır. Bu nedenle sulama projeleri bir an önce hayata geçirilmelidir. Bolu ilimizde ulaştırma haberleşme alanındaki kamu yatırımları Bolu-Mudurnu yolu, Gerede-Yeniçağ yolu, Yeniçağ-Gerede Ayrımı-Mengen yolu, Kazan-Kızılcahamam-Gerede yolu, Göynük-Dokurcun Ayrımı-Mudurnu yolu projeleridir. Bu projelerin ödeneklerinin de aktarılarak yol çalışmaları hızlandırılmalıdır. İlimizdeki kamu yatırımlarından biri de 250 yataklı Bolu Merkez Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesidir. Bu projenin temeli atılmıştır, inşallah, 2026 yılı sonuna kadar da bitirilecektir. Köye geri dönüşü sağlamak ve Bolu'nun daha verimli ve üretken bir tarım şehri olması için “Bolu Ovası Tarımsal Kalkınma Projesi” adı altında Bolu için hayati öneme sahip bir proje geliştiriyoruz. İnşallah, bu projemizi hayata geçireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Meclisimizi ve aziz Türk milletimizi saygıyla selamlıyorum.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MHP'li Aksu: Türkiye, turizm potansiyeli yüksek bir ülkeÖnceki Haber

MHP'li Aksu: Türkiye, turizm potansiyeli...

MHP'li Fendoğlu'ndan HEDEP'li Gergerlioğlu'na tepki: Hadsizlere had bildirmek bizim işimizdir, o hadsiz yerinde kalsınSonraki Haber

MHP'li Fendoğlu'ndan HEDEP'li Gergerlioğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar